08/01/2014

Nikšić i Trhulj sa delegacijom Udruženja tekstila, obuće i kože

Trhulj i Krajina sa predstavnicima UTOK-a

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalni ministar energije rudarstva i industrije Erdal Trhulj sa saradnicima primili su danas u sjedištu Vlade u Sarajevu delegaciju Udruženja tekstila, obuće i kože. Osnovna tema razgovora bila je inicijativa za poboljšanje propisa kojim se regulira preferencijalni status kod plaćanja doprinosa u ovoj oblasti i donošenje mjera čiji je cilj nastavak trenda porasta zaposlenosti.

Konstatirano je da treba raditi na izmjenama neophodnih zakonskih rješenja kako bi se stvorio povoljniji okvir za ovaj sektor koji zapošljava oko 25.000 radnika s ciljem privlačenja i zapošljavanja kvalitetnijih kadrova za određene pozicije.

U tom smislu dogovoreno je da Vlada FBiH formira radnu grupu sastavljenu od predstavnika Ureda premijera, Ministarstva energije rudarstva i industrije, Ministarstva finansija i Udruženja tekstila, obuće i kože koja bi pripremila izmjene određenih propisa koji reguliraju ovu oblast.

22/10/2013

Amir Međić: Domaće firme moraju preći na više faze proizvodnje

Amir Međić: Domaće firme moraju preći na više faze proizvodnje

Najbolji domaći proizvođači predstavit će se 2. novembra na UTOK Fashion Show u Sarajevu, najavio je generalni sekretar Udruženja tekstilne industrije, obuće i kože BiH

UTOK FASHION SHOW i renomirani modni dizajner Adnan Hajrulahović Haad – svečano otvaraju 31. NIVEA BH FASHION WEEK SARAJEVO na dan 2.11.2013 godine kongresna dvorana Hotela Holiday Inn s početkom u 20:00 sati.

Udruženje manekena i modnih kreatora BiH i izvršni producent modna agencija Abc Models Sarajevo i ove godine stoje na čelu najznačajnijeg modnog događaja u državi, 31. Nivea BH Fashion Week Sarajevo.

Priliku da svečano otvori 31. Nivea BH Fashion Week Sarajevo imaće članovi UTOK-a, Udruženja tekstilne industrije, obuće i kože BiH, odnosno naši najbolji domaći proizvođači koji su među rijetkima opstali na domaćoj modnoj sceni i koji su svojim radom i kvalitetom proizvoda dokazali da su među najboljima u našoj zemlji.   

Šta je UTOK spremio za svečano otvorenje, koje su modne revije planirane i koliko Udruženjima poput UTOK-a sudjelovanje na najznačajnijoj i jedinstvenoj sedmici mode u zemlji 31. Nivea BH Fashion Week Sarajevo pomaže u poslovanju i plasiranju proizvoda na tržište, pitanja su na koja smo zatražili odgovor od generalnog sekretara UTOK-a, g-dina Amira Međića.

- Za svečano otvorenje 31. Nivea BH Fashion Week Sarajevo UTOK je pripremio prezentaciju najboljih bh. proizvođača tekstilne i odjeće od kože i krzna, te intimnog rublja, spavaći i kupaći program. Na modnoj reviji će biti prezentirani proizvođači teške i lake muške i ženske modne konfekcije, kožne i konfekcije od krzna, te intimnog rublja, spavaći i kupaći program. Cilj UTOK-a je da se bh. proizvođači predstave na jednom mjestu u prisustvu medija, naših kupaca, predstavnika struke iz zemlje i okruženja i potencijalnih kupaca gotovih proizvoda. Prilika je da se pokažu mogućnosti bh. proizvođača, a istovremeno da vidimo koliko idemo ukorak sa modnim trendovima u okruženju i šire. Smatramo da ovakve manifestacije daju mogućnost povezivanja bh. proizvođača s poslovnim ljudima iz svijeta i unapređenje vlastitog poslovanja.

U kojoj mjeri je tekstilna industrija u našoj zemlji u krizi?

- Poteškoće u poslovanju tekstilne i odjevne industrije postoje, ali one su prisutne u kontinuitetu. Dakle, ne bih govorio o krizi nego o sposobnosti prilagođavanja proizvođača brzim i čestim promjenama na tržištu koje su posljedica globalnih dešavanja i previranja u svijetu. Tu prije svega mislim na dinamične promjene u razvoju ove branše na dalekom i srednjem istoku koji u suštini diktiraju uslove poslovanja. Osnovne karakteristike su masovna proizvodnja i niska cijena rada s kojima se naše i evropsko tržište teško nose.

Na koji  način država može pomoći razvoju tekstilne industrije BiH, a na koji način joj odmaže ?

- Naravno da država može pomoći razvoju tekstilne, kožarske i obućarske industrije. Ona to i radi, ali u nedovoljnoj mjeri. Obzirom da država kreira ambijent poslovanja, odgovarajuća zakonska rješenja u domenu doprinosa, poreza, carina, tarifa, garancija, poticaja i dr., može znatno utjecati na pozitivno ili negativno poslovanje firmi iz branše. Ukoliko su ta rješenja nepovoljna, onda direktno pogoršava uslove poslovanja i dovodi firme u težu situaciju, čini ih nekonkurentnim na tržištu i ugrožava njihov finansijski status i opstanak na tržištu. U BiH ova branša ima podršku države u sferi doprinosa, carinskih tarifa, ali je to nedovoljno. Podrška mora biti jača i u saglasnosti sa potrebama proizvođača koji su jasno artikulisani kroz zahtjeve UTOK-a prema državnim organima.

Koliko “Lohn” poslovanje uništava domaću industriju BiH?

- Lohn poslovi su okosnica rada i poslovanja ove branše u BiH, jer preko 85% firmi radi lohn proizvodnju. Osnovne karakteristike su prilagođavanje zahtjevima kupaca, male serije, niska cijena rada i relativno kratki rokovi isporuke.
Dugoročno gledano lohn proizvodnja nije najbolje rješenje, ali je kao prijelazna faza do viših nivoa proizvodnje, a u konačnici proizvodnje sopstvenog proizvoda, značajna i korisna. Ovo je radno intenzivna djelatnost gdje je zaposleno puno radnika niže kvalifikacione spreme i uglavnom ženske radne snage.

Osvajanje viših faza proizvodnje je proces i UTOK na tome puno radi.

Kolika je prosječna plata radnika u tekstilnoj industriji? Koliko su bh. modni dizajneri angažovani u UTOK-u i koja je vizija UTOK-a?

- U branši tekstila, obuće i kože prosječna plata iznosi 250-300 eura. Modni dizajneri su veoma malo angažovani u ovoj branši iz razloga što je dominantan lohn posao, pa nema ni velike potrebe, jer firme rade za poznatog kupca koji je do kraja definisao šta će se raditi. Znači kupci dostavljaju proizvođaču sve što je potrebno (krojne slike, materijal, normative, količine i dr.).
Naša vizija je da se rade više faze proizvodnje, što bi podrazumijevalo angažovanje domaćih stručnjaka iz svih oblasti, pa i modnih dizajnera.

Da bi se objasnilo stanje u tekstilnoj industriji, uporedite nam prijeratni izvoz tekstilne industrije i sada?

- Prije rata u BiH je radilo cca 85.000 radnika u industriji tekstila, obuće i kože. Danas imamo oko 40.000 radnika, što je preko dva puta manje. Istovremeno je i finansijski efekat višestruko slabiji. Obzirom da je ovo dominantno izvozna branša, preko 85%, za prošlu godinu smo ostvarili vrijednost izvoza preko 500 miliona eura. To su značajni efekti i u samom smo vrhu izvoznika u BiH.

Kakva je situacija u ostalim oblastima, poput kože i obuće?

- Kada govorimo o ovoj branši, uvijek iskazujemo podatke i rezultate koji objedinjavaju tekstilno-odjevni i kožarsko-obućarski sektor. Znači da smo dali podatke za kompletnu branšu u prethodnim odgovorima. Bitno je da je problematika poslovanja ista i da su uslovi identični.

Planovi UTOK-a za skoriji period?

- Planovi UTOK-a su vezani za razvoj ove industrije, finansijsku stabilizaciju firmi, osposobljavanje firmi za promjenu filozofije poslovanja i prelaska na više faze proizvodnje (gotov proizvod) – aktivnosti koje će usloviti kvalitetniji ambijent za poslovanje firmi iz branše.

Naši planovi su jasno ugrađeni u Strategiju razvoja ove branše u periodu 2013 – 2023. godina koju je usvojila Vlada FBiH i uputila u parlamentarnu proceduru na usvajanje.

Koji će se brendovi predstaviti na velikoj modnoj reviji Utok Fashion Show povodom svečanog otvaranja 31. Nivea BH Fashion Week Sarajevo na dan 2.11.2013 godine u hotelu Holiday Inn?

- Na modnoj reviji 2.11.2013. predstavit će se neki od naših najboljih domaćih proizvođača, a to su: Nerzz Bešlagić Visoko – ekskluzivni proizvođač kože, kožne konfekcije, krzna i odjevnih predmeta od krzna; Kula Gradačac – teška i laka muška i ženska modna konfekcija; Master Fashion Travnik – muška modna konfekcija; Borac Travnik – teška i laka muška i ženska modna konfekcija; Exclusive lingerie Banja Luka – intimno rublje, spavaći i kupaći program.

14/05/2013

U Travniku održana osma redovna sjednica UO UTOK-a

Dana 14.05.2013.g. u firmi Master Fashion doo u Travniku održana je osma redovna sjednica UO UTOK-a kojoj su pored članova UO prisustvovali i brojni menađeri iz branše te predstavnici Vlade SBK. Na dnevnom redu su bila važna pitanja za firme iz branše:

 • Prijedlog obračuna plaća u firmama iz branše u FBiH
 • Ukidanje garancija za privremeni uvoz radi izvoza
 • Usaglašavanje tarifa za materijale bez porijekla sa zemljama EU
 • Učešće UTOK-a u međunarodnim projektima

UO je upoznat da su navedena pitanja u visokoj fazi rješavanja i da se očekuje pozitivno rješenje u najskorije vrijeme. Dobijena je podrška predstavnika Vlade FBiH i resornog ministarstva pri Vijeću ministara za rješavanje navedenih pitanja.

13/05/2013

Trhulj i Krajina sa predstavnicima UTOK-a

Trhulj i Krajina sa predstavnicima UTOK-a

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj i ministar financija Ante Krajina sa saradnicima primili su danas u sjedištu Vlade u Sarajevu predstavnike Udruženja tekstila, obuće i kože (UTOK) koji su im iznijeli svoje stavove vezane za promjenu načina obračuna plaća u ovoj branši, gdje se sada porezi i doprinosi uplaćuju na 40 posto prosječne plaće u Federaciji BiH.

Konstatirano je da ova grana industrije ukupno ima veliki broj zaposlenih, te da bi se promjenama obračuna stimuliralo otvaranje novih radnih mjesta. Iskazano je očekivanje da bi se u industriji tekstila, obuće i kože u naredne tri godine moglo zaposliti novih tri do pet hiljada radnika.

Ministar Trhulj je predložio da se usvoji novi cenzus za obračun plaća od 60 posto prosječne federalne plaće, nakon što ovo razmotre sve strane kojih se to tiče, počev od Vlade Federacije do Međunarodnog monetarnog fonda, što su predstavnici ove branše prihvatili.

29/04/2013

Predstavnici UTOK-a na međunarodnom seminaru u Bugarskoj

Predstavnici UTOK-a su 25. i 26.04.2013.g. učestvovali na međunarodnom seminaru u gradu Ruse u Bugarskoj.Predstavljene su asocijacije zemalja JI Evrope i mogućnosti proizvodnje u oblasti tekstila.Takođe su predstavljeni dizajneri iz škole u Ruse-u.Predavači su bili iz asocijacija Njemačke i Austrije,te predstavnici vlade Bugarske.Uz prisustvo medija realizovan je bogat program koji su organizatori semionara osmislili.Važno je istaći da postoje značajne mogućnosti i kapacieti za proizvodnju tekstilnih odjevnih predmeta u svim zemljama JI Evrope.

U popodnevnim satima održana je modna revija gdje su se predstavili dizajneri iz Bugarske.Drugog dana je dogovorena saradnja u okviru projekta ORF u narednoj godini.Naglašena je potreba za edukacijom srednjeg menađmenta, zatim dizajna,krojenja i drugih aktivnosti.Konstatovano je da je projekat u dosadašnjem periodu uspješno realizovan i da su ostvareni značajni pomaci u pogledu saradnje asocijacija iz zemalja JI Evrope. Konkretno su odrerđene firme iz EU koje će biti nosioci provođenja programa edukacije.

20/04/2013

Delegacija UTOK-a kod ministra Šarovića - MVTEO pri Vijeću ministara BiH

Dana 19.04.2013.g. delegacija UTOK-a koju su predvodili Amir Međić i Adnan Smailbegović je prisustvovala sastanku u MVTEO pri Vijeću ministara BiH koje je predstavljao resorni ministar g.Mirko Šarović sa saradnicima.

Na dnevnom redu su bila pitanja koja je nominovao UTOK i to:

 1. Usaglašavanje tarifa za materijale bez porijekjla sa zemljama EU
 2. Osobađanje plaćanja taksi za bankovne garancije za privremeni uvoz radi izvoza uz pojednostavljenje procedure
 3. Donošenje odluke o "zabrani" izvoza sirove kože, odnosno regulisanje te oblasti na način da zadovolji i proizvođaće iz BiH kao i državne organe.

Rasprava je pokazala svu kompleksnost materije o kojoj se razgovaralo.Svi prisutni su učestvovali u diskusiji i dali su svoj puni doprinos.
Moramo istaći razumijevanje i nastojanje ministra Šarovića i njegovih saradnika da se kroz odgovarajuća rješenja pomogne privredi na najbolji mogući način.
Predstavnici UTOK-a su iskazali kooperativnost i razumijevanje za navedena pitanja uz izraženo zadovoljstvo odnosom ministra Šarovića i njegovih saradnika.

Zaključeno je slijedeće:

 1. Tarife za materijale bez porijekla su u fazi rješavanja (materijal pripremljen za Vijeće ministara BiH).Najvažniji materijali su uvršteni u prijedlog i očekuje se vrlo brzo donošenje odluke.Naglašavamo da su kožni đonovi,potpetice,gornjišta,kože i dr. uvršteni u prijedlog i da će tarife biti smanjene sa 15% na 3-4% kao u zemljama EU.
 2. Bankovne garancije za privremeni uvoz radi izvoza su objektivno opterećenje za firme.Usaglašeno je da ima osnova da se obezbjeđenje garancija oslobodi plaćanja taksi bankama uz pojednostavljenje procedura.UTOK će u saradnji sa resornim ministarstvom uputiti formalni dopis - zahtjev prema MVTEO kako bi se to pitanje riješilo.
 3. Donošenje odluke o zabrani izvoza sirove kože je pitanje koje zaslužuje pažnju uz prethodnu analizu stanja u ovoj oblasti.Stoga će predstavnici kožara u okviru UTOK-a sačiniti prijedlog koji ćemo dostaviti resornom ministarstvu radi doniošenja odluke na Vijeću ministara.

Sastanak je završen na obostrano zadovoljstvo.

04/03/2013

UTOK u posjeti Turskoj, Njemackoj i Austrijskoj asocijaciji i njihovim članicama

U periodu od 19.02-23.02.2013. u sklopu ORF GIZ projekta, koji podržava Njemačka vlada, asocijacije tekstila i odjeće zemalja Jugoistočne Evrope (Albanija, BiH, Bugarska, Kosovo, Makedonija i Srbija) posjetile su asocijacije tekstila i odjeće u Turskoj, Njemačkoj i Austriji.

Domaćini u Istanbulu su bile TGSD i ITKIB, dvije vodeće asocijacije tekstila i odjeće u Turskoj. Nakon što su asocijacije iz JIE predstavile svoje države i sektor, razmjenjena su iskustva i mišljenja sa posebnim osvrtom na moguću saradnju firmi koje se bave proizvodnjom tekstilnih tkanina i odjeće. Ispred turskih asocijacija bili su prisutni najviši zvaničnici koji su predstavili stanje u turskoj industriji , te iznjeli fascinantne podatke turskih kompanija. Naime, izvoz turskih firmi iz ovog sektora vrijednosno je duplo veći od bruto društvenog proizvoda BiH za 2012.godinu. Turci ne rade lohn poslove, već rade 100% puni proizvod, a izvoze u ogroman broj zemalja i nalaze se u samom svjetskom vrhu u ovoj oblasti.

Što se tiće saradnje sa UTOK-om i BiH firmama, razgovaralo se o posjetama sajmova u Turskoj i organizaciji direktih susreta kompanija na tzv. B2B sastancima. Na osnovu njihovog poziva na Sajam turskih proizvoda (tekstilni materijali i odjeća) u Novom Pazaru, koji je održan u periodu 27.02.-01.03.2013.godine, a u organizaciji UTOK-a, već je uspostavljena saradnja između BH i Turskih firmi. Na sastanku sa Asocijacijom tekstila i odjece Bavarske u Minhenu (VTB), kao i njihovim predstavnicama firmi koji se bave proizvodnjom tekstilnih materijala i odjeće, UTOK je kupcima jasno prikazao uslove poslovanja i mogućnosti naših firmi, kao i želju za proširenjem saradnje s ciljem širenja proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta.

U diskusiji o saradnji sa BH firmama i mogućnostima proizvodnje istaknute su slijedeće prednosti: visoki kvalitet, dobra tehničko-tehnološka opremljenost firmi, obučen kadar, fleksibilnost u proizvodnji, ispunjavanje preuzetih obaveza u zadanim rokovima, prihvatljiva cijena rada i blizina evropskog tržišta. Bili smo počašćeni diskusijama predstavnika evropskih firmi (npr. jedna od njih Carl Gorss ) koji su veoma pozitivno govorili o našim firmama, saradnji i kvalitetu naše proizvodnje, te izrazili spremnost za proširenja saradnje što je UTOK sa zadovoljstvom podržao.

U Salzburgu se prezentaciji UTOK-a i BH firmi također odazvao veliki broj firmi članica austrijske asocijacije tekstila i odjece (WKO). Austrijski biznismeni su veoma pozitivno govorili o saradnji sa BH firmama, a posebno je bilo obraćanje predstavnika firme za proizvodnju rublja Triumph koji je javno hvalio saradnju i kvalitet proizvoda u BH firmama, te istakao izvrsnu saradnju sa firmom Alma Ras iz Olova sa željom da se proširi saradnja i poveća broj uposlenih.

Na kraju treba istaći da su aktivnosti ORF GIZ projekta uspješno implementirane što stvara uslove za održivost saradnje asocijacija iz zemalja JI Evrope, kao i za eventulane buduće projekte.

10/01/2013

Podrška Vlade FBiH kompanijama iz branše tekstila, obuće i kože

Podrška Vlade FBiH kompanijama iz branše tekstila, obuće i kože

Premijer Federalne vlade BiH, Nermin Nikšić, posjetio je u petak 25.01.2013.g. firme iz branše koje posluju u industrijskoj zoni Borac Travnik u Travniku. Premijer je obišao kompanije Prevent, Olip, Fortitudo i Borac Travnik, te se upoznao sa poslovanjem, problemima u proizvodnji, prijedlozima za rješavanje nagomilanih problema i dr. Tokom posjete data je podrška rješavanju problema i istaknuti su pozitivni primjeri novog zapošljavanja.

10/01/2013

Prezentacija i javna rasprava o Nacrtu zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji BiH

Dana 10.01.2013.g. u firmi "Olimp"dd Gračanica u organizaciji UTOK-a održana je prezentacija i javna rasprava o Nacrtu zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji BiH.Menađeri iz branše tekstila,obuće i kože su upoznati sa tekstom zakona i novinama koje su sadržane u njemu.Nakon sveobuhvatne rasprave date su primjedbe,sugestije i prijedlozi za poboljšanje teksta pomenutog zakona.

U prilogu je dat ponuđeni tekst Nacrta zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava te primjedbe firmi iz branše tekstila,obuće i kože koje su dostavljene resornom ministarstvu na dalje postupanje.

Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava
Primjedba na tekst zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava

14/12/2012

Podrška UTOK-a izradi strategije razvoja industrije tekstila,odjeće,kože i obuće u FBiH (2013.-2023.g.)

Podrška UTOK-a izradi strategije razvoja industrije tekstila,odjeće,kože i obuće u FBiH

Dana 14.11.2012.g. u firmi "Alpina - Bromy" doo u Tešnju izvršena je prezentacija i obavljena rasprava o Prijedlogu strategije razvoja industrije tekstila,odjeće,kože i obuće u FBiH za period 2013.-2023.g. Sastanku koji je organizovao UTOK prisustvovali su predstavnici 25 firmi iz branše.Prezentaciju je  uradio predstavnik FMERI,nakon čega su predstavnci kompanija dali svoje mišljenje,ocjene,sugestije i prijedloge,a koji se mogu sublimirati u nekoliko zaključaka:

 • Daje se podrška izradi Strategije razvoja industrije tekstila,odjeće,kože i obuće u FBiH za period 2013.-2023.g..
 • Jedinstvena je ocjena da državni organi,prije svega Vlada FBiH usvoji Strategiju kao svoj dokument, kako bi dobio potrebnu snagu u cilju lakšeg i efikasnijeg provođenja
 • Jasno definisati poziciju firmi iz branše i nakon ev. ulaska BiH u EU,
 • Zakonodavni okvir prilagoditi mogućnostima i potrebama firmi iz branše,
 • Sačuvati dostignuti nivo prava u domenu obaveza po snovu doprinosa na plate i drugih prava koja su sada na snazi.
 • Sistem obrazovanja prilagoditi potrebama firmi i opredjeljenjima u strategiji.Nedostaju inženjeri tekstila,obućarstva,kožarstva - koji mogu kvalitetno organizovati i voditi proizvodnju,kao i srednji menađment
 • Zakonska rješenja prilagoditi da se pojednostave strana ulaganja,kako bi privukli što veći broj stranih ulagača.
 • Da državni organi stvaraju kontakte sa asocijacijama iz drugih zemalja kako bi se privrednici povezivali što više.
 • Stvarati uslove za razvoj bazne i prateće industrije za firme iz branše tekstila,odjeće,kože i obuće.
 • Pomoći firmama da usvoje sve potrebne standarde bez kojih neće moći raditi za strane kupce, niti izvoziti gotove proizvode.
 • Dalje raditi na rasterećenju firmi iz branše u pogledu davanja po osnovu doprinosa i poreza.

Opšte je mišljenje da je ova Vlada najviše uradila u smislu konkretne podrške firmama iz branše i očekujemo da se do kraja provedu naši prijedlozi u vezi promjene načina obračuna plata.

10/11/2012

UTOK na B2B sastancima u Tirani-Albanija

UTOK na B2B sastancima u Tirani-Albanija

U okviru ORF projekta koga podržavaju (SEQUA i GIZ - Njemačka) u Tirani - Albanija, 8. i 9.11.2012.g. održan je završni seminar asocijacija tekstila iz zemalja JI Evrope.Na seminaru su učestvovale asocijacije iz Albanije,BiH,Bugarske,Kosova,Makedonije i Srbije.Predstavnici njemačke Seque su bili moderatori,a asocijacija Albanije je organizovala B2B sastanke sa predstavnicima firmi iz pojedinih zemalja.Sumirani su rezultati projekta uz konstataciju da je projekat uspješno implementiran.Na sastancima su prisustvovali predstavnici 4 BH kompanije (Bellissima doo Sarajevo,Bositex doo Begov Han Žepče,Slovenka doo D.Vakuf,SIN CRO ER doo Čapljina) koje su uspostavile kontakte sa kompanijama iz drugih zemalja.

 • Uspostavljena je sradnja između asocijacija pojedinih zemalja JI Evrope,
 • Razmijenjena su iskustva u radu uz mogućnost usvajanja konkretnih rješenja koja su ocijenjena kao uspješna,
 • Uspostavljena je saradnja između firmi zemalja regiona,
 • Urađena je zajednička web stranica koju podržava Institut iz Njemačke,
 • Urađena je zajednička brošura sa podacima svake nacionalne asocijacije,
 • Tokom implementacije projekta realizovane su posjete brojnim firmama iz različitih zemalja,
 • Trasiran je put za naredne projekte od interesa asocijacija i zemalja JI Evrope i dr.

Predtsavnici UTOK-a su prezentirali način rada i rezultate BH asocijacije.Predstavnici asocijacija iz drugih zemalja su sa velikom pažnjom i interesom pratili prezentaciju.Na kraju je ocijenjeno da je UTOK najviše uradio konkretnih stvari za kompanije -članice.

15/10/2012

UTOK na završnom seminaru u Sofiji

UTOK na seminaru u Sofiji

U okviru Tex - Web projekta u organizaciji Euratex-a (Evropska asocijacija tekstila sa sjedištem u Briselu),održan je završni seminar u Bugarskoj u Sofiji 06.11.2012.g.Seminaru su prisustvovali predstavnici nacionalnih asocijacija zemalja Jugoistočne Evrope (Albanija,BiH,Bugarska,Hrvatska,Kosovo, Makedonija,Srbija).

Sumirani su rezultati na realizaciji projekta.Opšta je ocjena da je projekat uspješno implementiran i da su postignuti zacrtani ciljevi.

 • Uspostavljena je saradnja između nacionalnih asocijacija zemalja JIE,
 • Urađena je realna slika stanja u svakoj asocijaciji i branši svake zemlje pojedinačno,
 • Urađena je realna slika potreba i nedostajućih vještina u firmama svake zemlje ,
 • U funkciji je zajednička web stranica koju podržava Institiut iz Njemačke min. narednih 5 godina,
 • Izdata je zajednička brošura nacionalnih asocijacija,
 • Održane su nacionalne konferencije (nacionalni dan) zemalja partnera u projektu,kao i godišnja skupština Euratex-a u Briselu.
 • Otvoren put za nove projekte

Delegacija UTOK-a je učestvovala ravnopravno u radu, gdje je stavila u prvi plan mogućnosti firmi iz oblasti tekstilne proizvodnje u BiH. Na kraju su dati prijedlozi za nove projekte koji će biti finalizirani na završnoj IPA konferenciji krajem novembra ove godine u Zagrebu.

15/10/2012

Podrška od 1.800.000 km privrednicima iz branše tekstila, obuće i kože u 2012.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije u saradnji sa UTOK-om obezbjedilo je 1.800.000,00 KM za razvojne programe firmi iz branše tekstila, obuće i kože u 2012.g. Sredstva su kreditnog karaktera sa kamatnom stopom od 1%, grejs periodom od 1 godine i rokom otplate do pet godina u zavisnosti od visine odobrenih sredstava. Maksimalan iznos traženih sredstava je 200.000,00 KM. Mogu aplicirati firme sa najmanje 60 uposlenih radnika. Sredstva će se plasirati preko razvojne banke FBiH.

Detaljni uslovi su dati u Javnom oglasu koji je objavljen 26.09.2012.g. sa rokom trajanja od 30 dana. Javni oglas i Program Vlade FBiH gdje su navedeni svi uslovi, kriteriji i ostalo potrebno za aplikaciju možete pogledati ovdje.

05/09/2012

Održana sedma sjednica UO UTOK-a

Održana sedma sjednica UO UTOK-a
Dana 05.09.2012.g.u firmi "KISMET" doo u Maloj Brijesnici - Doboj Istok održana je sedma redovna sjednica UO UTOK-a.Sjednici je pored članova UO UTOK-a prisustvovalo i nekoliko menađera iz firmi branše tekstila,obuće i kože. Na Dnevnom redu je bila problematika obračuna plata u firmama iz branše tekstila,obuće i kože u FBiH.Informacija o stanju i problematici u branši te prijedlog izmjena propisa koji regulišu ovu oblast je dostavljena u sazivu za sjednicu.Informaciju je usvojila Vlada FBiH na sjednici od 22.08.2012.g.,a prijedlog izmjene propisa za obračun plata uputila u daljnju proceduru.Prisutni su izrazili zadovoljstvo takvim stavom Vlade FBiH sa željom da se aktivnosti što prije okončaju,kako bi se novi način obračuna plata mogao početi primjenjivati.

Istaknuto je pitanje poticaja za firme iz branše za 2012.g. u okviru FMERI pri Vladi FBiH.Očekujemo Javni poziv da se firme mogu prijaviti za planirana poticajna sredstva. Takođe je dogovoreno da se redovna Skupština UTOK-a održi u drugoj polovini oktobra 2012.g. u Sarajevu.

20/06/2012

UTOK BiH -Udruženje tekstila, obuće i kože na godišnjoj Generalnoj skupštini Euratex-a!

Delegacija UTOK-a je u sklopu projekta Tex-Web koji podržava Euratex (krovna asocijacija za tekstil i odjeću Evropske unije) boravila 13. i 14. juna u Briselu, gdje su sumirani rezultati projekta i dogovoreni naredni koraci. Konstatovano je da se projekat realizuje veoma uspješno i da je doprinos asocijacija tekstila i odjeće iz zemalja Jugoistočne Evrope veliki i od presudnog značaja za projekat. Predstavnici UTOK-a su prezentirali stanje u oblasti tekstila i odjeće u BiH, te istakli najvažnije probleme sa kojima se susreću. Takođe su apostrofirane aktivnosti i uloga UTOK-a kao asocijacije koja zastupa interese firmi.

Drugog dana boravka u Briselu delegacija UTOK-a je prisustvovala Godišnjoj Generalnoj skupštini Euratex-a. Predsjednik Euratex-a, gosp. Alberto Paccanelli pozdravio je sve prisutne koji su učestvovali na javnom dijelu skupštine i obratio im se sa par rijeći: " Unatoć pogoršanoj svijetskoj privredi koja se desila kao rezultat EU krize, industrija tekstila i odjeće u 27 EU zemalja bilježi promet od 179 milijardi Eura, što daje sve veće povjerenje u budućnost.

Industrija je doista zabilježila više od 5 milijardi eura investicija u mašine na koje trebamo dodati sva nematerijalna ulaganja firmi kako bi pružile bolje usluge na tržištima, bilo da su industrijske, domaće ili modne. Tekstilna i odjevna industrija koja zapošljava više od 1,83 milijona radnika unutar granica EU-27, nastoji inovativnim pristupima ponuditi fleksibilna rješenja za društvene izazove sa kojima se suočavaju. U tom kontekstu drago mi je naglasiti da je u 2011, trgovina EU za vanjske poslove bila dinamičnija od prethodnih godina, sa izvozom od 38,7 milijardi eura proizvoda iz tekstilne i odjevne industrije širom svijeta ili gotovo 22% od ukupnog prometa, dok su 93 milijarde € bile uvezenei sa trećih tržišta. Tokom prvog tromjesečja ove godine EU izvoz je porastao, kako u vrijednosti od +8,1%, tako i u obimu od +6,8 %. Uvoz je smanjen za -10,1 % obima i -5,8 % vrijednosti. Evropske firme su uspjele povećati svoj izvoz, u odnosu na isto razdoblje 2011, na svim našim glavnim izvoznim tržištima ( SAD, Rusija, Turska, Kina i Japan). To je vrlo pozitivan trend, a to dokazuje koliko smo konkurentni, čak i kad smo se morali suočiti sa vrlo teškim uslovima u pristupu tržištima trećih zemalja''.

Predsjednik je nakon toga pozvao gosp. Serge Piolata, zamjenika predsjednika Euratexa da pozdravi učesnike na panelu "SVJETSKA TRŽIŠTA - IZAZOV I PRILIKA ZA EVROPSKI TEHNIČKI TEKSTIL" i moderira javnu sesiju sa ciljem da se promoviše diskusija najdinamičnijeg i najbrže rastućeg segmenta tekstilne i odjevne industrije: tehničkog tekstila. Članovi panela koji su održali prezentacije bili su gosp. Hendrik Van Delden (Gherzi), gosp. Olaf Schmidt (Sajam u Frankfurtu), gosp. Thomas Seynaeve (Direktor, SEYNTEX, Belgija), gosp. Paolo Canonico (Direktor, SAATI Spa, Italija) i dr.Ulrich Hornfeck (Direktor, SANDLER AG, Njemačka). Nakon prezentacija postavljeno je nekoliko pitanja na koje su članovi panela iznjeli svoje mišljene, a nakon diskusije došlo se do generalnog zaključka da su prioriteti odjevne i tekstilne industrije: inovacija, jednaka pravila, norme i standardizacija, kompleksnost lanca nabave i podrška trgovini.

05/06/2012

BH tekstilci na 3. sastanku asocijacija i firmi u Bugarskoj

BH tekstilci na 3. sastanku asocijacija i firmi u Bugarskoj
U organizaciji UTOK-a u sklopu ORF projekta (otvoreni fond zemalja JI Evrope) BH tekstilci su učestvovali na trećem sastanku asocijacija zemalja JI Evrope u Sofiji – Bugarska. Na dvodnevnom zasjedanju od 31.05.- 01.06.2012.g. sumirani su rezultati projekta, te date smjernice za nastavak rada na projektu.

Predstavnici UTOK-a su održali prezentaciju na temu "Lobiranje kao instrument za poboljšanje ambijenta poslovanja firmi iz branše tekstila, obuće i kože u BiH". U prisustvu predstavnika asocijacija iz zemalja regije (Bugarska, Srbija, Albanija, Makedonija, Kosovo, BiH, Njemačke Seque i predavača iz Austrije i Velike Britanije) prezentacija BH predstavnika je opšte prihvaćena i javno su izrečene pohvale.

BH tekstilci na 3. sastanku asocijacija i firmi u Bugarskoj

S druge strane BH firme su na tzv B2B sastancima imali mogućnost da razgovaraju sa predstavnicima drugih firmi iz zemalja regije koje su tu bile prisutne. Utisci su pozitivni, jer su predstavnici firmi upoznali partnere iz drugih firmi i otvorili vrata za saradnju u domenu koju su dogovorili. Menađeri BH firmi (Bellissima doo Sarajevo, Slovenka dd D.Vakuf, Werkkol doo Kladanj, Unikom promet doo Begov Han Žepče) su ostavili veoma povoljan utisak, jer su bili aktivni i kooperativni u razgovorima. Drugog dana predstavnici firmi su posjetili fabriku teške konfekcije u gradu Goce Delčev, koja proizvodi muška odijela za firmu Hugo Boss. To je najveća fabrika muških odijela u Evropi, koja radi po najsavremenijim metodama. Omogućeno im je da vide sve što ih je interesovalo uz pratnju njihovih stručnjaka. Neizostavno je bilo i zajedničko druženje svih učesnika. Na kraju je dogovoreno da se naredni sastanak u okviru ORF projekta održi u Albaniji - Tirana početkom novembra.

18/05/2012

Otvoren pogon Preventa u Goraždu: 740 novih radnih mjesta

Otvoren pogon Preventa u Goraždu: 740 novih radnih mjesta
Delegacija U.T.O.K.-a je u petak, 18.04.2012 prisustvovala otvaranju novog Preventovog pogona u Goraždu, čija je vrijednosti oko osam miliona KM, a u kojem će biti zaposleno 740 radnika.

Direktor Holding kompanije "Prevent BH" Almir Jazvin rekao je da će se u novom, trećem pogonu u Goraždu proizvoditi presvlake za automobile, među kojima i za novi "golf sedam", koje će biti plasirane na evropsko tržište i ostale kontinente. On je dodao da je "Asa Prevent" u tri pogona u Goraždu investirala ukupno nekoliko desetina miliona KM i zaposlila 850 radnika. Jazvin je istakao da je ovoj kompaniji bitno da razvija ekonomiju i društvo BiH, te da je uspostavila odlično partnerstvo javnog i privatnog sektora u lokalnoj zajednici. On naglašava da je "Prevent" u BiH od 1999. godine i da je u tom periodu otvorio 5.000 radnih mjesta.

"Nećemo stati na ovome i do kraja godine ukupno ćemo zaposliti 1.000 radnika. Imamo motivaciju i koristimo koorporativne prednosti, a naši radnici su opravdali povjerenje koje im se nudi u okviru `Preventa`", rekao je Jazvin.

On je dodao da je Vlada Bosansko-podrinjskog kantona ustupila ovoj kompaniji neiskorišćenu imovinu u goraždanskom naselju Vitkovići za jednu marku.

Otvoren pogon Preventa u Goraždu: 740 novih radnih mjestaOtvaranju novog pogona u Goraždu osim rukovodstva Bosansko-podrinjskog kantona i opštine Goražde,prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

"Pokretanje proizvodnje i otvaranje 740 radnih mjesta su svjetlo koje obasjava mrak. Ovo treba svima da pokaže put ka prosperitetu BiH i svih njenih građana", rekao je Bevanda.

"Prevent" grupacija na tri kontinenta i 15 zemalja trenutno zapošljava 12.000 radnika, uključujući i radnike u novom pogon u Goraždu.

07/05/2012

Susret asocijacija tekstila zemalja JI Evrope

Susret asocijacija tekstila zemalja JI EvropeU okviru Tex-Web projekta u organizaciji Euratex-a(evropska krovna organizacija proizvođaća tekstila), 25.04.2012.godine u Albaniji -Drač - održan je sastanak predstavnika asocijacija tekstilne industrije zemalja JI Evrope (Albanije,BiH,Bugarske,Makedonije,Kosova,Srbije i Hrvatske).

Susret asocijacija tekstila zemalja JI Evrope Tokom cjelodnevnog rada predstavnika asocijacija data je ocjena o provedbi projekta u prethodnom periodu,,te dogovorene naredne aktivnosti na realizaciji projekta.Zaključeno je da se projekat uspješno provodi i da su asocijacije ojačale svoju poziciju u zemljama iz kojih dolaze.U okviru projekta urađena je web stranica koju održavaju predstavnici instituta iz Njemačke,a sve asocijacije imaju direktan pristup.Posebno je apostrofirana mogućnost saradnje asocijacija i firmi iz pojedinih zemalja na tzv.B2B sastancima u pojedinim zemljama u okviru događanja pod nazivom -National event-.Na tim sastancima omogućeno je firmama iz različitih zemalja da razgovaraju direktno o mogućnostima saradnje prema njihovim zahtjevima.Naredni susret predstavnika asocijacija održat će se u Sofiji u Bugarskoj,a centralni od 12. do 15.06.2012.g. u sjedištu Euratex-a u Briselu.Predstavnici UTOK-a su aktivno učestvovali u radu skupa.

06/04/2012

Ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH posjetio firme iz branše tekstila, obuće i kože

Ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH posjetio firme iz branše tekstila, obuće i kože

U organizaciji UTOK-a, 06.04.2012. g., firme iz branše tekstila, obuće i kože posjetio je resorni ministar u Vladi FBiH gosp. Erdal Trhulj. Radni sastanak sa menadžerima firmi održan je u firmi "Thema" doo Gradačac. Cilj je bio da se ministar u neposrednom razgovoru sa privrednicima upozna sa problemima u radu, tehničko-tehnološkim mogućnostima firmi i dr. Htjeli smo da ministar svojom posjetom ohrabri i podstakne poslodavce na nova ulaganja, izvoz i zapošljavanje novih radnika. Nezaobilazno pitanje je kako omogućiti privrednicima pristup jeftinom novcu, tj. kreditima sa niskim kamatnim stopama, dužim grejs periodom i dužim rokom otplate.

U otvorenom razgovoru istaknuta su brojna pitanja koja treba riješiti kako bi poslovanje firmi bilo još uspješnije:

 • Obezbjeđenje poticajnih finansijskih sredstava za firme iz branše u 2012 g.,
 • Uvezivanje staža radnika iz prethodnog perioda,
 • Izmirenje obaveza po osnovu zdravstva,
 • Ukidanje garancija za privremeni uvoz radi izvoza,
 • Usklađivanje tarifa za materijale bez porijekla sa zemljama EU i druga pitanja.

Ministar je odgovarao na pitanja privrednika i najavio da je za 2012. g. resorno ministarstvo obezbjedilo 1,8 miliona KM na ime poticaja za firme iz branše. Uslovi su veoma povoljni, jer su kamate na sredstva 1% (za obradu kredita), grejs 1 godina, a rok otplate do 4 godine u zavisnosti od iznosa dobijenog kredita. Nakon 80% otplaćenih sredstava oprašta se preostalih 20% sredstava. Ovo je prvi put da se stvari posmatraju sektorski što je jako dobro.

Rješavanje drugih pitanja je u direktnoj vezi sa izmjenama i dopunama potojećih zakonskih rješenja koja su u toku. Na kraju je istaknuto da je ovo veoma dobar način komunikacije koji mora dati rezultat.

14/03/2012

Vlada RS će podržati konstruktivne prijedloge

Vlada RSPremijer Republike Srpske Aleksandar Džombić istakao je u razgovoru sa menadžmentom preduzeća "Sanino" iz Dervente i "Bema" iz Banjaluke da će Vlada dati punu podršku svim konstruktivnim prijedlozima i rješenjima koja će doprinjeti povećanju broja zaposlenih i širenju kapaciteta proizvodnje.

Predstavnici ove dvije kompanije, koje se bave prizvodnjom obuće i zapošljavaju oko 1900 radnika, u razgovoru sa Džombićem istakli su da im najveće probleme predstavljaju pitanja carinske politike i bankarskih garancija, koja treba da rješavaju institucije na nivou BiH.

Oni kažu da već godinama te institucije ništa ne čine da olakšaju funkcionisanje ove industrijske grane, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

Direktor preduzeća "Sanino" Radovan Pazurević rekao je da je ovo preduzeće u toku godine zaposlilo više od 70 radnika i da namjeravaju da sa banjalučkom "Bemom" dodatno razviju proizvodni asortiman.

Na sastanku je konstatovano da postoji očigledan deficit potrebnih kadrova u kožarskoj, obućarskoj i tekstilnoj industriji i da, u narednom periodu, ozbiljnije treba razmotriti načine i modele kako obezbjediti potreban školovan kadar.

23/02/2012

Tekstilna industrija radila punom parom

Uprkos teškim vremenskim neprilikama, koje su ovih dana pogodile našu zemlju, brojnebosanskohercegovačke kompanije su radile i rade punom parom te ih ništa ne sprječava kako bi ubrzale svoju proizvodnju ili isporučile kupcima svoje proizvode. Takvo stanje je, piše Dnevni list, u tekstilnoj industriji, koja je do sada radila i radi punom parom.

Za razliku od mnoštva malih poduzeća, gdje je proizvodnja stala i gdje radnici nisu mogli stići na posao, kod velikih je drugačije. Vedran Peršić, glasnogovornik ASA Prevent grupacije kazao je kako su njihovi radnici dolazili na vrijeme i obavljali svoj posao kako treba. "Bili smo u kontaktu i održali smo komunikaciju s kupcima, partnerima i našim dobavljačima. Naravno, bilo je otežano raditi zbog snježnih nanosa, no zbog angažiranosti naših zaposlenika uklonili smo snijeg oko naših objekata i osposobili prilaze", rekao je Peršić. On dodaje kako su, što se tiče Preventa, radili u izuzetno izvanrednim okolnostima, jer su kompanije ove grupacije koje se bave prijevozom njihovim proizvoda bile angažirane čak i 24 sata dnevno kako se kupcu ne bi naštetilo. "Naravno da je bilo određenih problema u isporukama i nije sve teklo po planu. Međutim, mi smo učinili sve kako ne bi bilo ozbiljnih posljedica, a naše kompanije su posao odradile kako treba", dodaje Peršić koji ističe zahvalnost državnim institucijama i lokalnim vlastima gdje imaju mjesne pogone koje su im pomogle u ovoj teškoj situaciji.

Prema mišljenju Amira Medžića, sekretara Udruženja tekstila obuće i kože u BiH, vremenske neprilike uticale su na proizvodnju, ali ne u nekim velikim količinama, jer ljudi koji imaju materijal mogu i raditi. Tekstilne kompanije su, kako on navodi, već odavno opskrbljene dovoljnom količinom materijala, tako da u tom pogledu nije bilo većih problema. "Najviše smo se bojali da nestane struje, jer bi tako proizvodnja stala i radnici se ne bi mogli grijati", naglašava Medžić. Smanjenje proizvodnje u manjim firmama koje se bave ovom granom privrede se očekivalo. Tako je jedna firma u Gornjem Vakufu jedno vrijeme stala s proizvodnjom zbog neimanja potrebnog materijala, ali je roba uspjela doći do njih i nastavili su proizvoditi. Medžić je objasnio kako je nekoliko manjih firmi zatvorilo svoja vrata i radnike poslalo na godišnji odmor, sve dok se situacija ne smiri. No, kako on kaže, to će se morat nadomjestiti zbog finansijskog trenutka, kako kasnije ne bi došlo do problema.

26/01/2012

Volkswagen pozitivno ocijenio Prevent Goražde

Prevent Goražde je uspješno prošao proces revizije o zadovoljavanju standarda i zahtjeva kvaliteta koji je proveo najveći evropski proizvođač automobila Volkswagen AG, saopćeno je iz Preventa BH.

Time je, kako se navodi, završena i posljednja faza u cilju otvara  nja proizvodnih pogona najmlađe članice Prevent grupacije u Bosni i Hercegovini.

- Velika nam je čast da smo ispunili veoma zahtjevne standarde kvaliteta renomiranog kupca i da možemo početi proizvodnju autopresvlaka u našim proizvodnim pogonima, rekao je direktor Prevent Goražde Haris Rahman. Dodao je da se ispunjavanjem ovih zahtjeva povećava konkurentska prednost Prevent grupacije na globalnom tržištu dobavljača automobilskih dijelova, ali i doprinosi razvoju bh. društva i ekonomije kroz otvaranje novih radnih mjesta.

U proteklih nekoliko sedmica, Prevent je radio na prekvalifikaciji 600 osoba koje će sada biti zaposlene u proizvodnim pogonima ove kompanije, a donedavno su se vodile na evidenciji nezaposlenih Kantonalne službe za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona. Prevent Goražde je najmlađa članica Prevent Grupacije, koja u Goraždu proizvodi još i zaštitnu opremu.

17/01/2012

U Općini Prozor/Rama uskoro tvornica tekstila - Otvara se 100 radnih mjesta

Euratex

U općini Prozor/Rama u toku su aktivnosti vezane uz otvaranje tvornice tekstila, a zainteresirani investitor planira, uz potporu općine, otvaranje proizvodnog pogona za oko 100 uposlenih.

Iz općinske Službe za razvoj, poduzetništvo, obrt i financije navode da investitor namjerava obaviti informativne razgovore s kandidatima u utorak, 17. siječnja, u kinodvorani u Prozoru u 10 sati, kada će se iznijeti potpuniji planovi vezani za plaće, naknade, prijevoz te za obuku radnika.

U zanimanja koja se traže spadaju šivači, krojači i pomoćni radnici, a planiraju se zaposliti pretežno žene.

23/12/2011

U.T.O.K. BiH pridruženi partner EURATEX-a

Euratex

Udruženje tekstila, obuće i kože BiH (U.T.O.K.) je postalo pridruženi partner Evropske asocijacije proizvođaća tekstila. Na sastanku članica Euratex-a u oktobru mjesecu 2011.g. u Briselu , uz aktivno učešće predstavnika UTOK-a g. Međić Amira predloženo je da U.T.O.K. bude partner iz BiH u projektu Tex Web, u kojem učestvuju asocijacije zemalja Jugoistočne Evrope (Bugarska, Makedonija, Srbija, Hrvatska, Albanija i Kosovo). Konačna verifikacija članstva u Euratex-u je stigla sredinom decembra mjeseca 2011.g. iz sjedišta Euratex-a iz Brisela. Smatramo to značajnim iz razloga što je prepoznata aktivnost i uloga U.T.O.K.-a u rješavanju krupnih problema proizvođaća tekstilnih proizvoda. Stvorena je mogućnost lakšeg uvezivanja proizvođaća iz zemalja regiona i EU, zatim razmjene informacija i iskustava u sferama proizvodnje, distribucije, marketinga, dizajna, legislative i dr. Takođe se stvaraju uslovi za zajednički nastup na tržištima zemalja regiona i EU. Euratex sa svojim resursima stoji na raspolaganju svim članicama u pogledu tumačenja propisa EU iz oblasti izvoza, uvoza, carina i drugo. To je bitno za naše proizvođaće jer veoma brzo mogu dobiti kvalitetne informacije i tumačenja od strane centrale Euratex-a.

U sklopu projekta Tex Web predviđene su mnoge edukativne teme od interesa za zemlje članice s naglaskom regionalnog karaktera. Sve ovo govori da je moguće ostvariti kvalitetnu i korisnu saradnju sa asocijacijama EU, ukoliko pravilno i konsekvetno usmjerimo energiju i rad pojedinaca, asocijacija i drugih institucija.

10/12/2011

THEMA otvorila nove proizvodne pogone

Thema

Firma "THEMA" je dana 10.12.2011. godine na području Općine Gradačac zvanično otvorila nove proizvodne kapacitete.

Izgradila je proizvodnu halu površine 3000 m2 u kojoj je stavila u pogon novu liniju montaže gotove obuće za koju je obezbjedila potpuno nove strojeve.

Proizvodni prostor je izgrađen u cjelosti po europskim standardima.

Izgradnjom nove hale i stavljanjem u pogon nove linije montaže stvoreni su uvjeti za prijem novih 40 radnika.

Proizvodnja u novoj hali je počela u septembru ove godine, a zvanično otvaranje bilo je 10.12.2011. godine kada je upriličen i koktel party za poslovne partnere i uposlenike firme THEMA.

29/09/2011

Održan regionalni sastanak asocijacija tekstilne industrije zemalja JI Evrope

U organizaciji Njemačke organizacije GIZ koju podržava Njemačka vlada , a u sklopu ORF projekta, održan je regionalni sastanak predstavnika asocijacija tekstilne industrije zemalja Jugo - istočne Evrope u Skoplju Republika Makedonija od 28.- 29.09.2011.godine.

Učešće su uzele asocijacije tekstilne industrije iz Bosne i Hercegovine (UTOK),Bugarske,Albanije,Kosova,Srbije i Makedonije.Cilj je bio da se podrže asocijacije pomenutih zemalja i tekstilna industrija u sklopu projekta ORF (otvoreni regionalni fond za JIE) u naredne dvije godine.

Predložili smo konkretne načine rješavanja pitanja:
- saradnja asocijacija tekstilne industrije zemalja JIE,
- umrežavanje asocijacija,udruženja,clastera iz zemalja JIE,
- rješavanje zajedničkih problema u proizvodnji,marketingu,izvozu i dr.
- edukacija po temama koje su prioritetne firmama iz branše,
- uvezivanje tekstilnih firmi iz zemalja JIE na zajedničkim projektima proizvodnje i stvaranja sopstvenog brenda radi nastupa na tržištu regiona i šire.
- i druga pitanja vezana za tekstilnu industriju i asocijacije iz zemalja JIE.

Uspostavljena je sardnja sa asocijacijama iz regije te su preuzete obaveze u pogledu budućih aktivnosti na tom planu. Opšti je zaključak da je regionalni sastanak bio veoma uspješan i plodonosan i da su trasirani naredni zadaci.
Sa zadovoljstvom možemo najaviti da će se naredni sastanak održati u februaru mjesecu 2012.godine u Sarajevu -BiH.Domaćin će biti UTOK BiH i GIZ za BiH.

23/05/2011

Posjeta sajmu kućnog tekstila EVTEKS 2011 u Istanbulu

Privrednici iz branše tekstila,obuće i kože BiH organizovani u asocijaciji UTOK su u periodu  od 18.-22.05.2011.g. boravili na sajmu kućnog tekstila EVTEKS 2011 u Istanbulu u Turskoj.

Vlasnici i menađeri njih 25  su imali priliku da na sajmu vide šta je to novo i najaktuelnije u svijetu u ovoj branši,te upoznaju nove poslovne partnere iz Turske i drugih zemalja.

Predstavnici firmi: Prevent doo Visoko,Alma Ras doo Olovo,Bositex doo Begov Han Žepče,Werkkol doo Kladanj,Hertex doo Modriča,a'la mode Modriča,SIN-CRO-ER doo Čapljina,Profitex doo Vareš,Mekom doo Visoko, Ena -tex doo Zavidovići,Deljković doo Bugojno,Makama doo Bugojno  su ostvarili kontakte sa poslovnim ljudima te dogovorili konkretne poslove i poslovnu saradnju.

Interesantni su bili materijali za proizvodnju rublja,modne konfekcije,zaštitne opreme te  pomoćni materijali i pribori.

Uspostavljena je saradnja UTOK-a sa asocijacijom privrednika ITKIB iz Istanbula koja ima 35 000 članova.

Privrednicima koji su imali potrebu da posjete direktno fabrike omogućena je posjeta i kontakt sa vlasnicima i menađerima tih firmi.

Može se reći da je posjeta bila veoma uspješna u poslovnom smislu. Treba napomenuti da je druženje poslovnih ljudi takođe bilo na nivou.